[dissabte, 14 de gener de 2012]

Candidatura Falles, Haros i Brandons, Patrimoni Immaterial Humanitat 

El Pirineu ja ho té tot gairebé a punt per aconseguir un nou reconeixement internacional. La Unesco decidirà, durant l'assemblea de Namíbia, del 30 de novembre al 4 de desembre, si considera les falles patrimoni immaterial de la humanitat.
La candidatura Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus inclou 63 pobles de Catalunya, la Val d'Aran, Aragó, Andorra i el sud de l'Estat francès amb tradició de falles per Sant Joan, dels quals una quinzena són catalans. La festa té orígens ben antics, prehistòrics, segons alguns, i medievals, segons altres. El foc n'és el protagonista i es relaciona amb el culte primitiu als déus per a l'èxit de les collites, l'arribada del bon temps en el solstici d'estiu, però també hi ha qui hi veu rituals solars, de fecunditat o aparellament i per espantar els mals esperits.
La festa de les falles, haros o brandons consisteix en un grup de joves –abans eren tots solters– que baixen corrent amb teies enceses de les muntanyes fins al centre de la vila. Allà els espera tot el poble i junts encenen una gran foguera, que molts cops és un gran pal preparat durant setmanes. Música i ball completen la tradició.
La festa ha pres força en els últims anys, i s'ha convertit en un atractiu cultural, turístic i de cohesió social en pobles que abans d'acabar el segle XX patien molt per mantenir la població i les seves tradicions.
La candidatura la lidera Andorra, i uneix tot el Pirineu, al marge de fronteres, i totes les festes del foc de la zona, que en són moltes i vives. El projecte es va tramitar a la seu de la Unesco de París el març del 2014 i ara encara la recta final.

Tornar

© Ajuntament del Pont de Suert
25520 El Pont de Suert ,Lleida | Telf. 973 690 005 | Fax. 973 690 293 | Email. ajuntament@elpontdesuert.cat